Призоваха Путин да спаси спорта в Русия
Секция: Русия
28 Декември 2018 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Призоваха Путин да спаси спорта в Русия

/КРОСС/ Водеща фигура в руския спорт призова за неговото спасяване президента Владимир Путин. Трогателното обръщение бе публикувано и на сайта на Руската антидопингова агенция (RUSADA) три дни преди края на календарната година и на срока, който световният спорт даде на Москва.

До 31 декември Русия трябва да предаде цялата информация от RUSADA за това как е било организирано системното допингиране на спортисти, което наложи наказанията от МОК и Световната антидопингова агенция (WADA) за атлетите от страната в последните 3 години.

Ако бъде изпълнено това условие, функциите на RUSADA ще бъдат възстановени, а Олимпийското наказание на Русия ще падне. Засега обаче WADA не е получила нищо от исканите документи.

"Като директор на антидопинговата агенция и гражданин на Русия, аз изразявам своето притеснение от последствията, ако не успеем да отговорим на условията - пише в обръщението си до президента Путин Юри Ганус, шефът на RUSADA. - Не искам нашите спортисти отново да бъдат отстранени от международни състезания, да загубим правото да организираме такива, както и да сме изолирани от спортния живот. На ръба на пропастта сме.

Обръщам се към вас с молба да защитите настоящето и бъдещето на руския спорт, на чистия спорт, както и цели поколения спортисти. Ситуацията не търпи отлагане, има нужда от спешни мерки. Русия заслужава да е представена на международната спортна сцена, имаме нужда от победи, които никой да не ни отнема."