Нов мащабен протест срещу управляващите в Сърбия
Секция: СВЯТ
30 Декември 2018 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов мащабен протест срещу управляващите в Сърбия

/КРОСС/ Пореден мащабен протест срещу управляващите в Сърбия. Хората искат промяна, свободни медии и гарантиране на правата им. Президентът Александър Вучич е готов за предсрочни избори, но опозицията заяви, че ще ги бойкотира. За четвърти път хиляди сърби се включиха в мирен марш по улиците на Белград. Те изразиха недоволството си от президента Александър Вучич и управляващата Сръбска Прогресивна партия. Множеството скандираше антиправителствени лозунги и настоя за промяна. "Хората са по улиците, защото им писна от несправедливостта, от корупцията, от насилието, омръзна им да ги изнудват. Днес в Сърбия не можеш да се справиш с институциите, защото те почти не действат. Ето защо сме толкова много!", казват протестиращите.

Повечето от протестиращите са привърженици на Алианса за Сърбия - обединение на 30 опозиционни партии и формации. Според тях Вучич е автократ, а партията му е корумпирана. Обвинения, които държавният глава яростно отрича. По-рано през седмицата Вучич заяви, че няма да изпълни исканията дори и 5 милиона сърби да излязат по улиците.

По време на снощния протест обаче, той даде интервю за про-правителствена телевизия и заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията. На влизане в сградата на медията група протестиращи го освиркаха. Това са първите мащабни антиправителствени протести в Сърбия от 2000 година насам, когато от власт беше свален тогавашният президент на Югославия Слободан Милошевич.