Нов начин за изчисление на пенсиите влиза в сила от Нова година
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Декември 2018 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов начин за изчисление на пенсиите влиза в сила от Нова година

/КРОСС/ От догодина изчислямат новите пенсии по нов начин. За повечето хора той ще е по-изгоден за размера на пенсията им или няма да я промени. Това показват предварителните оценки на НОИ.Догодина се очаква около 70 хиляди души да се пенсионират с пенсия за трудова дейност. Те ще бъдат засегнати от новия начин, по който вече ще се изчисляват пенсиите.
Най-общо - хората няма да избират трите си най-добри години на осигуряване преди 1997 г., няма да се взема предвид и периодът между 1997 г. и 1999 г., а само осигуряването от 2000 г. година насам.Изключение ще се прави, ако след 2000-та човекът е с твърде скромен стаж.
И още - при изчисляването на размера на новите пенсии всяка година стаж ще е с малко по-голяма тежест спрямо сега.При изчисляването на размера на новите пенсии, всяка година стаж ще е с малко по-голяма тежест спрямо сега. При изчисляването на новите пенсии ще се взема предвид само осигуряването от 2000 г. насам. Изключение ще се прави, ако за този период човек има по-малко от три години стаж. Тогава ще се включват и по-стари години.Въпросът старият или новият метод за изчисление е по - изгоден за пенсионерите, няма еднозначен отговор.

Това е строго специфично и зависи от осигурителния доход на лицата. За голяма част от тях новата методика ще даде по-благоприятен резултат, посочва експерт от НОИ.Предварителната оценка на НОИ показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или тя ще е такава каквато би била, ако се изчислява по стария начин.За останалите 37% промяната ще е ощетяваща.