Новата лозаро-винарска програма тръгва от 28 януари 2019 г.
Секция: ИКОНОМИКА
31 Декември 2018 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата лозаро-винарска програма тръгва от 28 януари 2019 г.

/КРОСС/ От 28 януари до 8 февруари 2019 г. се отваря първият прием на заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя" от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Съгласно Заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие", бюджетът за финансова 2019 г. е близо 22 млн. лв. (21 802 818 лв.), а за 2020 г. - над 28,5 млн. лв. (28 521 112 лв.). Предвидените средства общо по програмата за петгодишния й период на действие е близо 262 млн. лв.
По време на първия прием ще бъдат приемани и обработвани единствено заявления за финансиране по мярката, които са с краен срок за изпълнение на дейностите през финансови 2019 и 2020 г. Целта на подпомагането е повишаването на конкурентоспособността на винопроизводителите, което от своя страна ще осигури справедлив жизнен стандарт на съответната земеделска общност.
Основните новости в законодателството са свързани с допустимостта на лозарските имоти, за които може да се получи финансиране. Няма да се субсидират дейности по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя", за които е получено финансиране за същите площи през последните 10 финансови години. Няма да бъдат подпомагани и масиви за дейности, свързани с подобряване на техниките за управление на лозята, които са получили подкрепа през последните 5 години за това.
В програмата са предвидени четири мерки - „Популяризиране в трети държави", „Преструктуриране и конверсия на лозя", „Инвестиции" и „Застраховане на продукцията". Мерките „Популяризиране в трети държави" и „Преструктуриране и конверсия на лозя" се прилагаха успешно и в рамките на старата програма.
Новите мерки в програмата са две - „Инвестиции", с бюджет за 2019 от 16,6 млн. лева и „Застраховане на продукцията", която разполага с бюджет от 2 млн. лева. Те са заложени не само с цел модернизиране и повишаване на конкурентоспособността на сектора, но и за подобряване процеса на управление на риска.
Интересът към мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя" става все по-голям. Изтичащата година беше най-успешната до момента за мярката като реализацията за финансовата 2018 г. е 91,38%, с изплатени 46 335 143 лева. Дейността, по която бяха одобрени най-голям брой проекти, е презасаждане без промяна на местонахождението. В направлението са модернизирани 75 лозови масиви. Голям беше и интересът към дейността изграждане на хидромелиоративни съоръжения - системи за капково напояване, по която са одобрени 74 проекта.