Политолог: 2018 година бе трагична за България
Секция: ПОЛИТИКА
31 Декември 2018 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: 2018 година бе трагична за България

/КРОСС/ Политологът Калоян Методиев определи като "трагична за нас, българите", отиващата си 2018 г. Данните на проучване на Галъп също потвърдиха - само 22% от хората в България са оптимисти, че новата 2019 година ще е по-добра от отиващата си.

"Така започна и така свършва. Мисля, че данните, които излязоха вчера, са достатъчно показателни в подкрепа на моето твърдение, тоест оценката за управлението беше дадена от демографията - 40 хиляди новородени има тази година, което е исторически рекорд и можем да направим извода, че това е едно управление на смъртта. Не е имало падане под такъв минимум", каза той пред БНР.

"Това, което се случва с децата, семейството, е огледало на всичко, което се случва като качество на живот, като перспективи, като икономическо положение, като качество на въздуха", каза той по телефона от Австрия.

"Докато в Европа се говори за общество без пластмаси, в България хората дишат рак от изгаряне на твърди отпадъци - проблем, който е решен на европейско ниво през 60-те години на XX век", добави Калоян Методиев.

Според политолога това е резултатът от неработещ модел в управлението, концентрирано около ГЕРБ в последните години. Той смята, че в момента в опозиция е БСП в лицето на Корнелия Нинова, но не и цялата партия, защото в нея има групи, които се борят за участие във властта като коалиционен партньор.

"Ако БСП беше истинска, пълнокръвна 100% алтернатива, това правителство щеше да си е отишло", каза Калоян Методиев.

"Президентът Румен Радев от началото на годината до самия край пронизва с опозиционност, с алтернатива. И то по теми, които предизвикват адмирации, по теми, които в България са избутани на заден план, като свобода, демокрация", посочи той. И добави: "Много ми е обидно, защото в съседна Сърбия 70 хиляди души протестират за демокрация и свобода, докато в България нашият анализ - на социолози и политолози, почива на това как ще се вдигнат цените и как ще рефлектира това върху протестността на българина. Т.е. при нас, за съжаление, в момента са се свели нещата до чисто икономически и битови мотиви за участие в политиката".

Според Калоян Методиев даже опозиционността на президента е малко.

"Още трябва... Ние сме държава на дъното, какво има да се губи... Ти си последният ученик в класа. И да ти казват, че си №1 и че всичко е наред... или родителите ти нещо не са добре или нещо друго не е наред. След като си последен - на 27-28 място в ЕС, след като имаш такива демографски показатели, социални и икономически и други, като свобода на словото - няма индикатор, по който да не си изпаднал, значи имаш нужда от радикална промяна. И всичко, което разтърсва системата, е добре дошло и полезно", каза той.