Колко трябва да ни плащат при работа в празничните дни?
Секция: ИКОНОМИКА
31 Декември 2018 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко трябва да ни плащат при работа в празничните дни?

/КРОСС/ 31 декември е работен ден, но 1 януари е официален празник. Празничните дни се заплащат с минимум двойна надница, а колко тя ще порасне зависи от начина на отчитане на работното време, обясни експертът в Главна инспекция по труда Дина Христова пред БНТ.

Ако има заповед за работа на празник, при нормално 8-часово работно време през седмицата от 8 до 17, тогава това е извънреден труд и той също трябва да се удвои, т.е. в такъв случай увеличението е четворно - два пъти извънреден и два пъти празничен труд се заплаща.

Според Христова има разлика между работа в почивни и празнични дни и в началото на 2019 година 1 януари е такъв празничен ден, докато 29 и 30 декември 2018 година са почивни дни.

"Когато се работи по график по празници, който се изготвя за целия период на празниците, с официална заповед, хората са поименно споменати в него, тогава имаме право да претендираме за повишено възнаграждение", каза още експертът.

Тя твърди ,че в повечето случаи хората не протестират и не се оплакват, че работят в такива дни, защото искат повече пари за труда си. "Работодателите могат да дават и повече от заложеното в кодекса на труда, това е тяхно право", уточни Христова.