Дежурни екипи на полицията ще следят за безопасното посрещане на 2019-а
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Декември 2018 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дежурни екипи на полицията ще следят за безопасното посрещане на 2019-а

/КРОСС/ Полицията в цялата страна е осигурила дежурни екипи за безопасно посрещане на 2019 година. За нарушителите, които използват пиротехнически средства, са определени глоби - от 500 до 2500 лева.

Как да се пазим от нападения и да вземем мерки срещу кражби, разясниха още от МВР преди настъпването на Новата година.

Да се избягва преминаването на неосветени участъци, особено ако човек е сам, съветва Димитър Кошов от полицията и се обърна към хората така:

"Ако нямат подготовка да окажат съпротива на нападателя, да оставят вещта да бъде взета поради факта, че извършителите на тези престъпления под въздействието на адреналин или на наркотични вещества често са агресивни и може да се стигне до нанасяне на телесна повреда".

В такъв случай трябва веднага да подадем сигнал в най-близкото полицейско управление и да се опитаме да опишем максимално точно нападателя, допълва Кошов.

Има доста нападения в денонощни магазини:

"Извършителите много често извършват предварително проучване, затова, ако направят впечатление съмнителни лица, да подават по най-бързия начин информация към органите на МВР, за да могат да се вземат необходимите мерки".

Зачестяват и кражбите на автомобили.

"Извършителите разполагат със специализирана техника, която прихваща данните от ключа. За да направят това прихващане, те трябва да се намират близо до собственика, след което чрез тази специализирана техника предават сигнала на друг техен съучастник, който, когато вече собственикът е напуснал автомобила, се качва в автомобила, привежда го в движение и безпрепятствено напуска съответният район, откъдето е отнет автомобила."

От МВР посочват, че има и случаи, в които автомобилът е обявен за откраднат с цел получаване на застрахователно обезщетение.