Влиза в сила пенсионната реформа в Русия
Секция: Русия
01 Януари 2019 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влиза в сила пенсионната реформа в Русия

/КРОСС/ Законът, с който в Русия започва постепенно увеличаване на пенсионната възраст до 60 години за жените и 65 години за мъжете, влиза в сила днес, информира ТАСС. Предвижда се преходният период да продължи до 2028 година.
Реформата на пенсионната система бе сред най-дискутираните законопроекти в Русия през изминалата година и претърпя редица значителни изменения, като същевременно нанесе значителен удар по популярността на правителството. Повишаването на пенсионната възраст дълго време бе своеобразна тема табу в Русия, припомня в. "Независимая газета".
Президентът Владимир Путин обаче постепенно смекчи позицията си, разрешавайки на поддръжниците на реформата в началото да обсъдят, а след това и да реализират мярката.
В края на август в телевизионно обръщение държавният глава посочи, че основната задача на законопроекта за пенсионната реформа е "да осигури устойчивостта и финансовата стабилност на пенсионната система за дълги години напред, което означава не само запазване, но и увеличаване на пенсиите на сегашните и бъдещи пенсионери".
Правителството е обмисляло и алтернативни варианти, но по думите на Путин изчисленията не са потвърдили ефективността на алтернативите, предложени от експерти. Той обяви и смекчаване на първоначалните параметри на реформата.
Държавната дума прие законопроекта на второ четене в края на септември и буквално веднага - на трето, последно четене. В началото на октомври реформата бе одобрена от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) и подписана от президента.
Реформата се въвежда на фона на уверенията на властите, че продължителността на живота в Русия нараства, отбелязва "Независимая газета".
Очакваната продължителност на живота за 2017 г. бе 72,7 години, а за 2018 г. - 72,9 години, каза Путин на голямата си годишна пресконференция в края на текущата година.
Според данни на Световната банка обаче към 2016 г. в Русия около 43 процента от мъжете и 17,5 процента от жените не са достигнали 65-годишна възраст.