Икономисти: Българите едва ли ще живеят по-богато през 2019 година
Секция: ИКОНОМИКА
02 Януари 2019 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономисти: Българите едва ли ще живеят по-богато през 2019 година

/КРОСС/ Ще бъдат ли по-богати българите през новата 2019 година? Според финансиста Емил Хърсев, който беше гост в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин", отговорът на този въпрос е ясно „Да". „Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите.

Икономистът Мика Зайкова обаче не може да отговори положително. Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно" обясни тя.

Емил Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 година. Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас - Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, коментира обаче Зайкова. Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока, каза още тя.

Емил Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината.

Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци - това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено, отбеляза Зайкова. На въпроса дали да очакваме нова криза в края на 2019 година, тя отбеляза, че ако не криза, то поне може да има застой.

Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира, заяви от своя страна Емил Хърсев.