Гответе се за ледено студен уикенд
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Януари 2019 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гответе се за ледено студен уикенд

/КРОСС/ До обяд облачността ще е разкъсана в цялата страна. След обяд от запад ще се заоблачава. Вятърът ще се усили в хода на деня, като в централна северна и северозападна България ще достигне 30-40 километра в час. Слаби валежи от сняг се очакват в късния следобед в западната половина на страната. С навлизането на студен въздух от север температурите постепенно ще падат. За деня обаче все още ще се задържат над нулата - между 4 и 9 градуса.

В планините ще превали сняг в следобедните часове. Валежите ще са в западна Стара планина, Рила, Пирин и западните Родопи. Снежната покривка по пистите в основните зимни курорти все още е добра и с условия за ски. По данни на Планинската спасителна служба в централна Стара планина в района на Узана снегът е около 20 см, във Витоша на Алеко е около 35 см, между 60 и 80 см е снежната покривка над Банско и Боровец и около 35 см в района на Пампорово.

Следващите дни времето ще е динамично. Южно от страната ни преминава средиземноморски циклон, от който чакаме валежи от сняг в четвъртък и в петък. Със студения арктически въздух от север страната ни ще попадне под влиянието и на атлантически циклон. Той ще е причина за още снеговалежи в края на тази и началото на следващата седмица. В този период ще паднат значително и температурите. Дневните през почивните дни ще са отрицателни, а минималните сутрин и вечер - до -10 градуса. Студът ще е по-осезаем в западната половина на страната.