Западна Европа ограничава дизеловите коли
Секция: Автомобили
03 Януари 2019 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западна Европа ограничава дизеловите коли

/КРОСС/ Според руската агенция "Автостат", която изследва автомобилния пазар в Източна Европа и България, през последната година са се продавали най-малко чисто нови автомобили - 4 на 100 души.

Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили коментира в сутрешния блок на БНТ, че засега при тях няма съществена промяна, защото няма механизми, които да ограничават вноса, който реално не е внос, а придобиване в рамките на ЕС, няма някакви сериозни механизми, които да ограничават този внос и всичко се определя от търсенето.

България, като страна с най-малки доходи на населението, ще продължава да купува и най-старите автомобили. В средата на миналата година е прието решение за въвеждане на екотакса за товарните автомобили за над 2000 лева на превозно средство. Увеличи се и екотаксата за леки автомобили и това е една допълнителна тежест за българските граждани. До момента няма яснота какво се случва с тези пари и как те спомагат за подобряване качеството на въздуха и околната среда, коментира още Цветелина Цанева. В България се продават предимно дизелови автомобили и те са на възраст между 10 и 12 години. Хората трябва да поискат контрол над парите, събрани от екотакси, коментира Цанева.

По данни на членовете на Асоциацията на вносителите на автомобили, над 50% повече са дизеловите автомобили. 80% са дизеловите автомобили, които се предлагат на пазара.