Най-успешните руски филми ще бъдат показани в Дома на киното
Секция: КУЛТУРА
04 Януари 2019 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-успешните руски филми ще бъдат показани в Дома на киното

/КРОСС/ В навечерието на руската Коледаднес в Дома на киното започва седмица, посветена на руското кино, в която ще бъдат прожектирани едни от най-успешните руски филми за последните години. Тя ще продължи от 4 до 10 януари, а в програмата са включени 5 заглавия.

"Довлатов" на Алексей Герман-младши разказва за шест дни от живота на писателя Сергей Довлатов, който не се вписва в тесните граници на съветска Русия през 70-те години на миналия век. Заедно със своя приятел, поетът Йосиф Бродски, той се бори да запази своята човечност пред безскрупулната държавна машина, която поглъща негови приятели артисти. Впоследствие Довлатов и Бродски ще избягат в Ню Йорк.

Филмът е премиерно заглавие в програмата на "Дома на киното" и може да бъде видян всеки ден от 4 до 10 януари в различни часове. Довлатов завършва Ленинградския държавен университет, където учи две години, преди да бъде изключен. След това изкарва три години във вътрешни войски и е надзирател в трудово-поправителна колония в Република Коми. По-късно се занимава с журналистика и между 1972 и 1975 г. упражнява тази професия в Естония. В разкази, включени в книгата му "Компромис", той описва истории от журналистическата си практика като кореспондент на "Съветска Естония", както и за работата си в редакцията и за своите колеги журналисти. По заповед на КГБ тиражът на книгата е унищожен.

През 1978 г. Довлатов емигрира в САЩ и живее в Ню Йорк до смъртта му през 1990 г.

В програмата на Седмицата на руското кино а включени и два филма на Андрей Звягинцев - последната лента на един от най-известните руски режисьори "Нелюбов", за която му беше връчена наградата на журито в Кан през 2017 г., и "Левиатан", за който получи награда "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм и номинация за "Оскар".

"Нелюбов" се занимава с темата за семейството в съвременната руска действителност. Главните герои Женя и Борис са в процес на развод и докато очакват момента, в който ще отворят нова страница в живота си, между тях прехвърчат искри. След един от техните скандали 12-годишният им син Альоша изчезва.

"Нелюбов" ще бъде прожектиран на 7 януари от 18.00 часа и на 9 януари от 21.30 часа.
В "Левиатан" Звягинцев бърка в една от най-болезнените теми на руското общество - корупцията и организираната престъпност. Във филма семейство, което живее в отдалечен град в Северна Русия, се сблъсква с корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята и къщата. Филмът ще бъде показан на 10 януари от 18.30 часа.

В анимацията "Дългият път към север" на Реми Шайе младо аристократично момиче, живеещо в Русия в края на XIX в., страда за съдбата на дядо си Олукин - прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Тя решава да не се подчини на ролята на родителите си, които са й уредили брак, и тръгва по следите на дядо си. Анимацията е подходяща за деца и за възрастни и може да бъде видяна на 5 януари от 11.30 часа и на 6 януари от 13.30 часа.

"Рай" на Андрей Кончаловски пренася зрителите във времето на Втората световна война. Главната героиня е руска аристократка, арестувана от нацистите, защото е укривала еврейски деца. В затвора нацистът Жул трябва да разследва нейния случай, но се влюбва в нея и й предлага по-лека присъда срещу секс.

video: https://www.youtube.com/watch?v=OKWwMrw-zmM