„Мълчаната вода“ в нощта срещу Богоявление сбъдва желанията
Секция: Православие
05 Януари 2019 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Мълчаната вода“ в нощта срещу Богоявление сбъдва желанията

/КРОСС/  Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. 

Великият водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината - на самия празник Богоявление и в навечерието му - на Водици. Тази църковна практика е запазена от V век. 

Много вярващи присъстват на Великия водосвет, който се отслужва в храмовете след светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.

„Посещавам литургията. Свети се вода, която е благодатна и лечебна през цялата година“, каза вярващ във Враца. „Тя е много силна вода и най-вече се проявява с вярата на човека“, добави негова съгражданка

Отец Антоний Милушев - свещеник в храм-паметника „Свети Александър Невски“ обясни каква е Богоявленската светена вода. 

"Тази вода при болест се пази, за душевно и телесно оздравяване да се отпива от нея или за радост, за благодарност на Бога. Като си ръсят по дома, все пак да пропускат тоалетната. Дори при освещаване на дом, това е място, откъдето не се минава, и при водосвет също".

 

Според старите вярвания, в нощта срещу Богоявление се сбъдват мечтите. Когато се стъмни, така наречената „мълчана вода“ се оставя навън - на балкона или в двора. Точно в полунощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето желание. Съдът остава навън през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората задължително отпиват от водата и измиват очите си.

„Мълчаната вода“ може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

За Водици църквата е установила пост, като на този ден трапезата задължително е постна.