„Жълтите жилетки“ се готвят за осми ден на протести срещу правителството
Секция: СВЯТ
05 Януари 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Жълтите жилетки“ се готвят за осми ден на протести срещу правителството

/КРОСС/ След ареста в сряда на един от изявените им представители - Ерик Друе, "жълтите жилетки" призовават за осми ден на протести срещу правителството днес във Франция, предаде АФП.

За първия ден на протест за 2019 г. "жълтите жилетки" предвиждат демонстрации в Париж и други градове. В Париж са обявени две акции: шествие от общината до Националното събрание и събиране на булевард "Шанз-елизе" - основно място на протестите в предишните уикенди.

Друе бе арестуван близо до прочутия парижки булевард в сряда вечер и задържан за десетина часа, което предизвика недоволството на опозицията. "Жълтите жилетки" нарекоха ареста политически и обявиха засилване на протестите.

Днешното "осмо действие" ще бъде тест за тяхното движение, което предизвиква сътресения в правителството от месец и половина, но през последните седмици сякаш отслабва, посочва АФП.

По данни на министерството на вътрешните работи в "седмото действие" на 29 декември във Франция са били преброени 12 000 протестиращи по обед. На 22 декември те са били 38 600, а на 17 ноември, когато възникна движението на "жълтите жилетки", по улиците на френските градове са били 282 000 души.

В отворено писмо до президента Макрон, разпространено в четвъртък, водачите на "жълтите жилетки", които нарекоха себе си "Гневна Франция", заявиха: "Гневът ще прерасне в омраза, ако продължавате, от вашия пиедестал, да се отнасяте към хората от народа като отрепки, беззъби, нищожества".

"Гневна Франция" реши да промени стратегията си и призова своите последователи да не обличат жълти жилетки днес, а "да излязат по улиците като обикновени граждани, каквито са всъщност", добавя АФП.