Руската патриаршия не призна независимостта на украинската църква
Секция: Русия
05 Януари 2019 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската патриаршия не призна независимостта на украинската църква

/КРОСС/ Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", обяви днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според него Патриарх Вартоломей окончателно се е откъснал от световното православие и е тръгнал "по пътя на разкола". Така свещеникът коментира подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна.

Прессекретарят на руския патриарх Кирил заяви, че "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

Същата позиция зае и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", написа той в своя блог в месинджъра "Телеграм".

"Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (в Русия и Украйна то се отбелязва по стар стил на 7 януари  от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", завърши Легойда.