Средиземноморска или японска? В търсене на най-здравословната диета
Секция: Здраве
05 Януари 2019 21:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Средиземноморска или японска? В търсене на най-здравословната диета

/КРОСС/ Има ли нещо по-вкусно от поръсените с риган, полети с лимон и зехтин салати, запечени зеленчуци, сирена; рибата, сготвена с морска сол и сервирана с ароматни билки, доматения сос, ухаещ на чесън и босилек; препечените хлебчета, виното и прословутите морски дарове? Всичко това напомня за лято, малко ресторанче на морския бряг, приятна компания и разкошен залез.

Oсвен неземно вкусна, средиземноморската кухня, която почитам като богиня на гастрономията, е и най-полезната на земното кълбо.

Ползите от средиземноморската диета се изследват от 70-те години насам, като е установено, че този начин на хранене, богат на плодове, зеленчуци, зехтин, бобови храни и ядки, помага за регулиране на телесното тегло, предпазва от сърдечни заболявания и може дори да излекува диабет. Но... Дори личното обожание не ме спира да призная, че има един единствен, но силен конкурент.

Японската кухня. Пестелива, с малко мазнина, с малко подправки, с изобилие от морски храни и никакви млечни продукти. С водорасли. Японската кухня, и особено диетата от остров Окинава с нейната традиция да се храниш, докато си 80% сит, е най-нискокалоричната в света.

Жителите на няколкото пренаселени и свърхиндустриализирани (следователно и свръхстресирани) източноазиатски острова имат най-високата в света продължителност на живота – 82,5 години, честота на затлъстяването 3,5 на стои един от най-ниските проценти на смъртност от сърдечни заболявания, рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво и други масови убийци на световното население.

Eксперти са убедени, че преминаването към японски тип диета може да осигури същите ползи за здравето и на други места по света. Нека видим кои са нейните основни елементи:

Без десерт. „В Япония хората завършват храненето с чаша зелен чай или плод, вместо със сладкиши. Те се ядат с кафето или чая следобед, и порциите са много по-малки, отколкото европейските.“ - обяснява диетологът д-р Крег Уилкокс за „Дейли мейл“.

Салата от водорасли. Водораслите се пълни с антиоксиданти, които предпазват от заболявания и регулират теглото. Учени са установили, че една съставка във водораслите, наречена алгинат, възпрепятства абсорбирането на мазнини от организма. Приемът на четири пъти повече алгинат е намалило усвояването на мазнините със 75 процента, сочат данните от изследването, проведено през 2014 г.

„Хара хачи бу“. Яж, докато коремът ти е осем десети пълен. Това е златното правило на остров Окинава – мястото с най-много столетници в света. Сервирайте си мънички порции и ще е много по-малко вероятно да преядете – съветва Наоми Морияма, авторка на книгата „Японките не остаряват и не напълняват“. Причината дневният прием на калории в Япония да е по-нисък, отколкото на Запад е не само, че схемата на хранене е по-засищаща, а и че храната се сервира в много по-малки чинии.

Сещате ли се за пословичната италианска баба, която сипва в чинията, докато на внука не му стане лошо? Гръцката, турската, а както от опит знаете, и българската баба – не са по-различни. Средиземноморската кухня има този малък недостатък – бабите – и чародейните крайморски ресторантьори, които започват да носят ордьоври, салатки и разядки, още преди да сте да помислили какво ще поръчате.

Ще кажете, че е въпрос на воля, и все пак трудно си представям паста – или паейя, или кабса – в малка чиния.