Празнуваме Богоявление, Йордановден
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнуваме Богоявление, Йордановден

/КРОСС/ На Йордановден Българската православна църква чества кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В 10 часа велик Богоявленски водосвет ще бъде отслужен от Негово Светейшество патриарх Неофит в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Богоявленската вода се носи вкъщи и се пази за лек през цялата година. Отец Антоний Милушев - свещеник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" припомня, че с миналогодишната светена вода може да се полее цвете, но в никакъв случай да не се изсипва в канала.

"Няма проблем човек да си я пази тук даже в канцеларията, имаме една на седем години горе-долу. Не е изгубила своите качества", каза отец Милушев.

В мига, в който Свети Йоан Кръстител и Христос стъпили във водите Бог разкрил себе си, своята съкровена същност. Затова и църквата е нарекла това тайнствено събитие Богоявление.

"И в момента, в който Йоан кръщава Исус, отварят се небесата и гълъб слиза от нея. Първо виждаме сина във водата. В гълъба виждаме светия дух и глас от небето прогърмява - този е моя син, в който е моето благоволение. Това вече е Бог отец, който говори. Господ ни се явява във вида си, в който е на Троица - на отец, син и Свети дух", обясни отец Антоний Милушев.

Най-тържественият момент при честването на празника е хвърлянето на кръста във водата. Разпространено е вярването, че този, който го извади, няма да страда от болести през следващата година.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен от 11 часа пред паметника на Незнайния воин в София.

Ще бъде отслужен водосвет на знамената-светини, бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски" и военни поделения. На ритуала ще присъстват президентът Румен Радев, както и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и висши военни.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон Първи преди битката при Ахелой през 917 година. Традицията е възобновена след Освобождението до 1946 г., припомнят от МО. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен във всички гарнизони на Българската армия.

И в Ловеч с Велик водосвет и освещаване на войнските знамена ще бъде отбелязан Йордановден.

Традиционното честване на Богоявление в града ще започне от 9 часа с Василиева света литургия, която ще бъде отслужена в  катедралата "Св. Св. Кирил и Методий".  В 11.00 часа пред храма ще бъдат осветени  войнските знамена на военните формирования в Ловеч и Троян. Ловчанският митрополит Гавриил ще хвърли във водите на река Осъм Богоявленския кръст.

В Калофер на Богоявление мъжете, облечени в народни носии, играят хоро в ледените води на Тунджа. Който от тях хване кръста го предава на най-малкия участник в ритуала. Традицията ще бъде спазена и тази година.

"Мъжко хоро" ще бъде направено за първи път на Йордановден в община Малко Търново. Над 13 души се очаква да се включат хорото, обясни кметът на общината Илиян Янчев:

"На водопада, който е до село Стоилово, само на няколко километра от Малко Търново, там ще бъде направен водосвет и ще се хвърли кръстът от 11,30 ч. и се тръгва от Малко Търново , за да може в 12 часа да се хвърли кръста".

В Бургас честванията ще започнат от 8,30 ч. с празнична Света литургия в храма "Свети Кирил и Методий" от Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще започне от 12 часа. Очаква се в него да се включат около 40 участници.