Стотици извиха мъжко хоро в ледените води на Тунджа в Калофер
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2019 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици извиха мъжко хоро в ледените води на Тунджа в Калофер

/КРОСС/ В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа в Калофер, съобщава БГНЕС.

С тъпани и песни стотици калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на реката. Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяла нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от около 200 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве.

Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер.

Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити всички мъже и градът е разрушен.

Най-видният син на Калофер е революционерът и поетът Христо Ботев.