Патриарх Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия
Секция: Православие
06 Януари 2019 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия

/КРОСС/ Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен в София от българския патриарх Неофит заедно с духовници.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев участва в ритуала на площад "Свети Александър Невски", където прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

„Запази ни от взаимни раздори, несъгласия и размирици, за да бъдем единни и силни и да можем с твоята помощ да отблъснем всяко външно вражеско нападение“, каза патриархът в молитвата към Господ.
 
„Нека поръсването с Богоявленската вода на знамената на българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България“, каза още патриарх Неофит в словото си за празника пред присъстващите на Богоявленския водосвет.

Сред присъствалите на ритуала бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши военни, народни представители, дипломати, политици, общественици и граждани.
 
Богоявленски водосвет се отслужва днес и във всички гарнизони на Българската армия.