Британски учени откриха ДНК на мамут в изделия от слонова кост
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Януари 2019 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски учени откриха ДНК на мамут в изделия от слонова кост

/КРОСС/ Научни изследователи от генетичната лаборатория на Единбургския зоопарк откриха ДНК на мамут в конфискувани изделия от слонова кост в Камбоджа, съобщи Би Би Си.

"За наша изненада, в тропическа страна като Камбоджа, на пазара се натъкнахме на изделия от мамутски бивни - явно добити при разкопки в арктическата тундра. Според продавачите изделията са направени от слонова кост, но установихме, че са от мамутски бивни", каза д-р Алекс Бол.
 
Чрез анализа на дентин и калций от бивните може да се определи какво е и къде е живяло животното.
 
Д-р Бол от генната лаборатория за диви животни към Кралското зооложко дружество на Шотландия ръководи научния екип, който изследва кости и други телесни останки на застрашени животни. По време на своята работа по създаването на подобна генетична лаборатория и в Камбоджа, която да се използва срещу търговията със слонова кост, д-р Бол и неговите сътрудници са се натъкнали на изделия от мамутски бивни.
 
Камбоджа е кръстопът в трафика с предмети от кост - от африкански и азиатски слонове, както и от носорози и други застрашени от изчезване бозайници. Анализът на ДНК показва дали слонът е африкански или азиатски и къде точно е живял. Африканският слон е признат за уязвим вид, а азиатският - за застрашен. Търговията със слонова кост е забранена.


В камбоджанските джунгли живеят между 250 и 500 слона, но е трудно да се уточни техният брой, тъй като обитават гъстите гори.
 
Д-р Бол помага за създаването на генетична лаборатория в Камбоджа, която да се използва в борбата с незаконния трафик на слонова кост. Този вид търговия е тясно свързан с трафик на кости от други застрашени животни, например рогове от носорог и люспи от броненосец.
 
Мамутът е изчезнал преди около 10 000 години и той не фигурира в списъците на застрашените и защитени от международните спогодби животински видове. Мамутските бивни лесно могат да бъдат различени от слонските, но тяхната обработка затруднява това.