Илияна Йотова: И днес, 171 години след рождението на Ботев, ги има „малките хора, които вършат големи работи“
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2019 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: И днес, 171 години след рождението на Ботев, ги има „малките хора, които вършат големи работи“

/КРОСС/ 171 години от рождението на Христо Ботев отбелязва днес не само родният му и толкова обичан от него Калофер, честват го всички българи по света, цяла България. В нейно име той даде най свидното, своя млад живот, само на 28 години, заяви още пред присъстващите на централния площад в подбалканския град Илияна Йотова и припомни какво повеляват заветите на Ботев:

"Нямат място полуистината полувярата, полусвободата, нямат място лъжеидеалите и лъжегероите, трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите".

 

„Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата трябва да бъдат разсечени така, както Ботев разсичаше със сабята и словото си робските окови.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово на честванията на 171-годишнината от рождението на Христо Ботев, които се проведоха в Калофер.

„Нека днес прочетем завета на българския революционер и гениален поет, който повелява – няма място за полуистини, полугерои, полусвобода, полувяра, за „слепци с очи“, за псевдогерои и лъжеидеали“, призова вицепрезидентът.

„Да бъдеш без свобода свободен, защото духът не признава окови, силно да любиш и мразиш, но да си силен и за да поискаш прошка – това не е дадено на всеки. Само на избраните“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че думите на Ботев са актуални и днес, стиховете – все така верни, а сатирата пробожда право в сърцето.

Илияна Йотова цитира веруюто на Ботев, че човек в пълния смисъл на думата може да се нарече само онзи, който е свободен. „Днес ние продължаваме да търсим свободата в себе си, някои дори я смятат за опасна“, заяви вицепрезидентът. По думите ѝ, днес отнемаме права, все по-разделени и по-отчуждени сме от всякога.

„И днес, 171 години след рождението на Ботев, ги има „малките хора, които вършат големи работи“. Всеки от нас трябва да носи това самочувствие, защото в жилите ни тече тази кръв, защото стъпваме на земята, на която той падна на колене, за да я целуне с преклонение“, посочи Илияна Йотова.

„Никое тържествено слово не е достатъчно, за да изрази преклонението, възхищението и гордостта ни, че Христо Ботев е наш, един от нас, българин. По-важно от думите, красиво наредени в речите, е свидното кътче в сърцето на всеки българин, в което е запазено мястото за великия поет и революционер“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи, че националният герой е жив и отвъд пределите на България и упование в него търсят дори в далечното бесарабско село Задунаевка, в което Ботев за кратко е бил учител.

Илияна Йотова се обърна към множеството хора, стекли се да отдадат почит на Христо Ботев, с думите: „Всички ние днес тук сме пример за това как се пази национална памет, за това що е нестихваща национална енергия и колко жив е духът на свободата. Когато сме всички заедно, обединени от обща цел, към която се стремим с неизчерпаем плам, можем да изградим така жадуваното по-добро бъдеще за България.“

В края на словото си вицепрезидентът отбеляза, че свободата е избор, на всеки.

Преди церемонията много жители и гости на Калофер изкачиха стълбите на площада, за да се поклонят пред паметника на Христо Ботев.

На мемориалния комплекс беше положен от военнослужещи 15-метрова гирлянда на славата.

Преди това в двора на националния музей "Христо Ботев" прозвуча и първото Ботево стихотворение, посветено на майка му "Майце си".