Хиляди българи се хвърлиха в ледените води за кръста
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2019 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди българи се хвърлиха в ледените води за кръста

/КРОСС/ На Богоявление в стотици градове в България хиляди български мъже, а даже и жени, се хвърлят в студените води на реки и язовири, за да извадят свещенния кръст. Смята се, че който го извади ще бъде здрав през цялата година

Кой и къде извади кръста?

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на Софийското езеро в жк. "Дружба". Мъжът е от София и участва за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благополучие за всички и каза, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода. В тазгодишният ритуал по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. "Дружба" са участвали 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18

За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития днешен Йордановден той спечели благородната битка в конкуренцията на около 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да спасяват светинята, предаде БТА.

Кръста хвърли от брега на реката след неговото освещаване архимандрит Епифаний - игумен на Роженската света обител. Той отслужи преди това заедно с благоевградски свещеници празничната света литургия и Велик водосвет за Богоявление /Йордановден/ в катедралния храм "Въведение Богородично". От там богоявленският дървен кръст бе изнесен с литийно шествие.

В днешния празничен за православната ни вяра ден в кръщелнята на централния благоевградски храм се извършва и светият ритуал за кръщаването във християнската вяра на шест благоеврадски деца. Това съобщи от канцеларията на черквата.

23-годишния лейтенант в Алпийския полк в Смолян Димитър Панайотов извади богоявленския кръст кръст от заледените води на река Черна в Смолян.

 "Пожелавам здраве на всички българи, нека бъдат щастливи ", каза младия мъж.

Той е роден в Ямбол. Димитър се пребори с десет души пред погледите на десетки смолянчани.

Богоявленският ритуал води Негово високопреподобие архимандрит Висарион, който преди това освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк и отслужи Света литургия в църквата "Св.Висарион Смоленски" за Богоявление.

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде много успешна година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Любослав разказа, че се занимава със спорт, след като през миналата година е завършил спортното училище в Кюстендил, с профил джудо. Той допълни, че за трети път участва в съревнованието по изваждане Богоявленския кръст и за първи път успява през тази година.

В състезанието днес се включиха над 20 младежи. В ритуала по традиция участват само православни християни.

По повод Богоявление днес се състоя и традиционното литийно шествие от катедралния храм "Свето Успение Богородично" до Железния мост над река Банщица, където по-късно беше отслужен водосвета и се състоя ритуалът по изваждането на Богоявленския кръст.

Общо 2 586 жители на община Кюстендил празнуват днес на Богоявление имен ден, казаха от общинската администрация. Най- много от тях - 728 носят името Йордан, 449 - Йорданка и 442 Борислав.

 

 

 

Студентът по геология Самуил Йошков /23г./ извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото "Монтанезиум" в центъра на областния град. Самуил успява да извади кръста в Монтана за трети път през последните пет години. Той тренира плуване и скално катерене.

Празнична литургия за Богоявление в храма "Св.Св. Кирил и Методи" в Монтана отслужи протисингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. Той поведе шествие по улиците на града до езерото и хвърли кръста във водите му. Общината в Монтана нае специалисти, които да разбият леда в замръзналото езеро и така да осигурят коридор за влизане във водата. Кметът Златко Живков даде награда от 120 лева на Самуил Йошков и по 20 лева на останалите младежи, хвърлили се във водата в мразовития ден.

21-годишният Йордан Господинов спаси кръста в Бургас на имения си ден. Младото момче участва за 3-та година в ритуала като 2 пъти е стигал пръв до светинята.

"Това е моят ден. Пожелавам си здраве и късмет. Благодарен съм на клуб "Бриз", където тренирам плуване", каза Данчо, след като излезе от леденото море.

39 бяха смелчаците, които скочиха във водата на Йордановден в Бургас, сред тях и двама представители на посолството на САЩ в България.

Капитан втори ранг Кори Джейкъбс - военноморско аташе на САЩ в България и капитан трети ранг Остин Гълит - помощник военноморско аташе се смесиха с местните мъже и когато сливенският митрополит Йоаникий хвърли кръста в морето, скочиха заедно с тях.

След приключване на церемонията спасителят на кръста получи благословия от сливенския митрополит, както и всички останали участници в ритуала. За тяхната сигурност бяха ангажирани леководолази и 2 спасителна кораба на Морска администрация.

23-годишният Пламен Атанасов извади кръста от ледените води на Дунав в Русе. Общо 16 смелчаци се хвърлиха след Разпятието, пуснато в реката от Русенския митрополит Наум.

Първи до него доплува младият русенец, който е студент по педагогика в Пловдив. Пламен успя да извади кръста от Дунав при третия си опит, след двата неуспешни през 2014 и 2015 г. "Емоцията, светлият празник Богоявление ме водят да скачам в реката за кръста", каза щастливият победител.

Той си пожела много здраве през новата година, за себе си и цялото си семейство. По традиция на Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организираха Богоявленски водосвет. В 11:00 ч. от Катедралния храм "Света Троица" тръгна литийното шествие, а церемонията по хвърляне на кръста започна в 11:30 ч. на Понтона под хотел "Рига".

Усещането е невероятно, каза 31-годишният Стефьон Гадьов от Свиленград, който надбори 86-има смелчаци и хвана кръста в ледените води на река Марица в Пловдив. Той пожела здраве на себе си, на семейството си и на целия български народ. "Два пъти съм скачал в Свиленград на Богоявление, но улових Разпятието в Пловдив", допълни Стефан. Работел в производствено предприятие в града на тепетата и е един от хилядите нови пловдивчани, които се заселиха за по-добър живот във втория по големина град. Не е семеен.

С уиски и вино загряваха кандидатите край брега на Марица, докато владиката Николай отслужваше богоявленския ритуал. При бръснещ вятър и силно течение на реката те пиеха и пееха. Мостът на панаира беше отрупан с народ, както и южния бряг. 

Близо 80 човека тази година се престрашиха да скочат за кръста на празника Богоявление от Първа буна във Варна. Температурата на въздуха беше -2, а на водата около 5 градуса. Най-бърз се оказа 18 годишният Александър Матев от Варна. Той за първи път хваща кръста и беше много развълнуван. Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и кметът на Варна Иван Портних го поздравиха и наградиха с подаръци.