Прощаваме се с Иван Ласкин във вторник в "Св. Седмочисленици"
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2019 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прощаваме се с Иван Ласкин във вторник в "Св. Седмочисленици"

/КРОСС/ Във вторник (8 януари) в 12,30 ч в черквата "Св. Седмочисленици" е поклонението пред Иван Ласкин, съобщи председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Христо Мутафчиев е говорил с ръководството на БНТ и там обмислят още тази вечер да променят програмата и да се излъчи епизод от сериала "Хайка за вълци" в памет на актьора. В сериала по романа на Ивайло Петров Ласкин играе Иван Шибилев и си партнира с приятеля си Чочо Пойорданов.

"Иван не беше тъжен човек, затова ще го запомним и изпратим с усмивка - каза Христо Мутафчиев, който е приятел с Ласкин от първите дни им студентски дни в НАТФИЗ. - Той беше от хората, които не споделяха, таяха в себе си какво им тежи, тъгата си. Много сме говорили... А когато душата е тъжна и тялото се разболява", каза пред "24 часа" Мутафчиев, припомняйки си го като човек със специфично чувство за хумор, с бърз ум, голям мъж.

Иван Ласкин беше мъжкар и ще ни липсва, заяви депутатът и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод кончината на актьора.

"Той беше известно време на лечение при моята съпруга в Пирогов, след това беше преместен във ВМА. За съжаление той не излезе от кома. Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно. Такива хора винаги са на ръба да бъдат отричани, но това са и хората, които са запомняни", смята Рашидов.

Много малко са хората, които винаги могат да изговарят истината директно, но според Рашидов Иван Ласкин е именно такъв.

Иван Ласкин почина днес във ВМА. Той отдавна имаше сериозни здравословни проблеми. В средата на септември бе приет по спешност във Втора градска болница. Ласкин бе настанен в отделението по гастроентерология. Две седмици преди това актьорът понесе голяма загуба - баща му Славчо почина след кратко боледуване. А това се отразило доста тежко на актьора, разказаха тогава близки до него.

През февруари 2016 г. Иван Ласкин бе приет в спешното отделение на Университетската болница в Плевен. Тогава не успял да се качи на сцената на плевенския драматичен театър и и се наложи да минава прегледи и изследвания. Сам казва, че границата, която никога не е прекрачвал, е да излезе пиян на сцената, за разлика от други негови колеги.

Миналата есен, докато участваше в риалитито "Фермата", също се наложи да влезе в болница. Причината тогава бе, че вдигнал кръвно, а не след дълго се отказа от участието си в предаването.

През 1986 г. детският сериал "Васко да гама от село Рупча" го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като "Хайка за вълци" и "Дунав мост".