САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия без споразумение с Турция за кюрдите
Секция: СВЯТ
06 Януари 2019 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия без споразумение с Турция за кюрдите

/КРОСС/ САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Това заяви съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, информираха турските медии, цитирани от БТА.

Болтън направи това изявление в Израел, където е на посещение. По думите на американския съветник разговорите с израелската страна включват и въпроси, свързани със ситуацията в Турция, както и актуалния проблем за изтеглянето на американските сили от Сирия.

Болтън заяви още, че докато не се постигне пълна координация между Анкара и Вашингтон по критичния въпрос за операциите на турската армия в Сирия, САЩ няма да изтеглят войските си от тази страна. Както и че САЩ са против операциие на турската армия в Сирия, насочени срещу кюрдите.

"САЩ искат да се изтеглят от Сирия, но преди всичко трябва да се постигне защита за американските войници в етапа на изтеглянето. Целта на Тръмп е унищожаване на Даеш.Но докато не постигнем споразумение с Анкара за защита на кюрдите, американските войници няма да напуснат Сирия", посочи той.

След Израел Джон Болтън пристига в Анкара, където ще разговаря с президента Реджеп Ердоган.

Изявлението на американския съветник по националната сигурност, направено в Израел, се тълкува от турските медии като "вероятно нова криза, която се задава между Анкара и Вашингтон".

 

САЩ поставят нови условия пред Анкара,които включват защита на кюрдите,за да изтеглят войските си от Сирия, посочват медиите.

Медиите припомнят и предишно изявление на Джон Болтън, в което бе обвинил сирийския режим в употреба на химическо оръжие и бе заплашил Башар ал Асад, че в отговор САЩ ще предприемат въздушна атака срещу Сирия.