Днес църквата отбелязва Ивановден
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес църквата отбелязва Ивановден

/КРОСС/ На Ивановден православните християни отдават почит на Кръстителя на Божия син - свети Йоан Кръстител. Църквата го почита още и като Предтеча-пророк, който разкривал греховете на хората и ги призовавал да се приготвят за идването на Спасителя, като очистят сърцата и помислите си, за да могат да приемат Христовото учение, разказва репортерът Еленица Маринова:

В църковния календар има няколко празника, посветени на св. Йоан Кръстител: 24-и юни - Еньовден - свързан с неговото раждане и 29-и август, когато със строг пост се отбелязва отсичането на главата му. Неговият най-голям празник обаче се чества веднага след Богоявление. Денят е свързан с изпълнението на мисията му - да кръсти проповядвания от него Спасител. Отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“,  допълва:

„Още от младенчески години отива с майка си в пустинята. Там той е живял изключително аскетичен живот, хранел се е, както пише Евангелието, с акриди и див мед. Стигнал е това равноангелно битие, което истинските монаси се опитват да стигнат на земята, борейки се с човешките страсти. Такъв е бил и св. Йоан Кръстител. Неслучайно на иконите ние го изобразяваме с ангелски криле, тъй като той е този, който стана ангел на земята.“

Отец Антоний призовава всички именници да не забравят да отдадат почит на светеца:

„Да седне на трапезата, да се види с близките си, да се почете, но все пак православно, с молитва към светеца.“