Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия
Секция: СВЯТ
07 Януари 2019 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на американски войски от Сирия. Той също така не разкри пред журналистите конкретните дати за предислокацията на силите в Близкия изток. Речта на американския лидер бе излъчена в неделя от "Фокс нюз".

"Никога не съм казвал, че напускането на Сирия и изтеглянето на войските от там ще го направим толкова бързо", каза Тръмп. "Напускаме Сирия, но ще го направим по такъв начин, че да не излизаме напълно, докато Ислямска държава не е разгромена ", уточни американският президент.

Той не пропусна да отбележи, че освен САЩ и Турция, Иран и Русия също мразят ДАЕШ и по тази причина Белият дом ще подкрепя всеки, който се бори срещу ислямистите.

По-рано телевизията Ен Би Си съобщи, че Съединените щати могат да оставят част от войските си в Южна Сирия за неопределено време, въпреки решението на президента да изтегли напълно американския контингент от тази арабска страна.

Според източника на телевизията Вашингтон възнамерява да изслуша мнението на Израел и Йордания, преди да вземе решение за базата в Ат Танф, където са разположени няколкостотин американски и съюзнически военнослужещи. Тази информация се потвърждава и от агенция "Блумбърг".

Изненадващо на 19 декември Тръмп обяви, че американските сили се изтеглят от Сирия. 
Джеймс Матис напусна поста на министър именно заради разногласия с американския лидер след решението за изтеглянето на войските от Сирия и половината от контингента от 14 000 войници в Афганистан. Ден по-късно Тръмп заяви, че е уволнил Матис.