Вадят днес тялото на загиналия под връх Ботев Делчо Делчев
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вадят днес тялото на загиналия под връх Ботев Делчо Делчев

/КРОСС/ Спасители ще извадят днес тялото на загиналия Делчо Делчев, който падна в пропаст под връх Ботев. Трупът ще бъде транспортиран до Калофер. Спасители от града още снощи стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а днес ще поемат към мястото на инцидента. Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон.

"Хижарят ги е предупредил да не тръгват, но не са го послушали. Трябва да има разсъдък и да се слушат опитните планинари. Пътеката е сложна лятото и трудна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе замръзнал на пътя. Неразумно е да се ходи там сега. За минути може да се сменят няколко сезона", обяви пред Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов.

Припомняме, че 54-годишен мъж загина на път за връх Ботев. Починалият Делчо Делчев е от Карлово, опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст.

Инцидентът е станал на 40 минути път от хижа "Рай", на около 2000 метра надморска височина. Загиналият и негов приятел тръгнали по т.нар. Тарзанова пътека за връх Ботев. Когато времето рязко започнало да се влошава, решили да се върнат обратно. Тогава 54-годишният се подхлъзнал и паднал в улей на много опасен терен. Другият мъж, който също имал опит в планината, е в добро състояние и той е успял да стигне до хижата обратно и да съобщи за нещастния случай.