Жълт код за опасно ниски температури е обявен за цялата страна днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за опасно ниски температури е обявен за цялата страна днес

/КРОСС/ Жълт код за опасно ниски температури е обявен за цялата страна днес, сочи информация на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 4 градуса, а максималните - между минус 4 и 1 градуса.

През следващото денонощие в страната ще продължи да нахлува студен въздух. Ще духа умерен, в Източна България и временно силен вятър. Ще остане предимно облачно и на места ще превалява сняг, по-значителен в Западния и Централния Предбалкан. Привечер от северозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще е по-високо от средното за месеца.

Още през нощта срещу вторник вятърът ще отслабне и минималните температури ще се понижат на места до минус 15 - минус 17 градуса. Във вторник ще има разкъсана облачност, на места до слънчево време, но дневните температури ще останат отрицателни, съобщиха от института, цитирани от "Фокус".

В сряда сутринта също ще е доста студено. От запад облачността бързо ще се увеличи и още преди обяд в западните райони ще завали сняг. В Източна България вятърът ще се усили. Дневните температури там бързо ще се повишат и към вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг.

В четвъртък вятърът отново навсякъде ще се ориентира от северозапад, като по-късно през деня и ще се усилва и ще застудява. В западната част от страната ще е почти без валежи. На изток ще превалява, като с понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг. До края на деня валежите навсякъде ще спрат, ще започне и разкъсване и намаление на облачността.