ООН: Търговията с хора си остава до голяма степен ненаказано престъпление
Секция: СВЯТ
07 Януари 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН: Търговията с хора си остава до голяма степен ненаказано престъпление

/КРОСС/ Търговията с хора, засягаща мъже, жени и деца, станали жертви на престъпни дейности, вариращи от сексуална експлоатация до взимане на органи, си остава до голяма степен ненаказана по света. Това се констатира в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес.

"Въпреки неотдавнашната тенденция за увеличаване на осъдителните присъди за деяния, свързани с трафика на хора в Африка и Близкия изток, общият брой на присъдите в тези региони остава много малък", се казва в доклада на Службата на ООН за борба с трафика на наркотици и престъпността, чиято централа е във Виена. "Трафикантите почти не рискуват да бъдат изправени пред съда", се допълва в документа. В него се призовава за засилване на международното сътрудничество с цел преследване на международните престъпни мрежи.
 
Докладът събира данни до 2016 г. В него се отбелязва, че никога през последните 30 години не имало толкова страни, в които да има въоръжени конфликти. А съществуването на въоръжен конфликт засилва риска от трафик на хора, защото тези конфликти са придружавани често от отслабване на властите, от принудително преместване на населението, от разпадане на семейните структури и от икономическа нестабилност, се подчертава в документа.
 
Търговията с хора с цел сексуална експлоатация е най-честа и съставлява 59 процента от идентифицираните през 2016 г. жертви. Като пример се посочват хилядите момичета и жени язидки, поробени от Ислямска държава в Ирак. Една от тях - Надя Мурад, е носителка на миналогодишната Нобелова награда за мир, която й бе присъдена за нейната дейност в подкрепа на жертвите.
 
Принудителният труд е втората най-разпространена форма на трафик на хора, представляваща една трета от жертвите, обхванати от данните, и преобладаваща по-специално в Субсахарна Африка и в Близкия изток.
 
Сто случая на трафик, свързан с търговия с органи, са били сигнализирани в периода 2014-2017 г. Бежанските лагери са предпочитани полета за действие за трафиканти, които намират жертви с фалшиви обещания за пари или за транспортиране към по-сигурни места.В някои случаи има доказателства за съглашателство между трафиканти и хора от сферата на здравеопазването, прибягващи до измамни и корупционни практики.
 
Службата към ООН установява, че 70 процента от жертвите на трафик на хора по света са жени, а 23 процента от всички жертви са непълнолетни. Трафикът с цел принудителни бракове е разпространен най-вече сред жените от Югоизточна Азия.
 
Службата на ООН не посочва точен брой на жертвите на трафик по света. Броят на идентифицираните случаи е почти 25 000 през 2016 г., което е увеличение с над 10 000 от случаите от 2011 г. Най-голямо увеличение има на двама американски континента и в Азия.
 
Докладът обаче предупреждава, че това увеличение може да се дължи на по-ефикасно идентифициране на случаите, а не на увеличение на броя на жертвите на трафика.