12% от фирмите у нас се оплакват от забавени плащания
Секция: ИКОНОМИКА
07 Януари 2019 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12% от фирмите у нас се оплакват от забавени плащания

/КРОСС/ 12% от фирмите у нас се оплакват от забавени плащания. Това показва статистика на Евростат за 2017 г. Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат същите затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4%.

Една четвърт или 25% от мениджърите, които са стартирали фирми у нас, не изпитват затруднения. За разлика от нас 41% от фирмите във Великобритания не изпитват затруднения, а в съседката ни Румъния процентът достига 28%. В другия полюс се нареждат Италия, където всяка десета фирма е добре, за сметка на другите девет; и Гърция, където делът на фирмите без затруднения е 8%.

Останалите български предприемачи се оплакват най-много от периоди, в които нямат достатъчно работа и клиенти (21%), административна тежест (9%). По-малък дял имат моменти на тежки финансови киризи (5%) или се оплакват от липса на достъп до финансиране (4%).

Единствената категория, в която самонаетите българи не се оплакват, е липса от достъп на доходи по време на болест, което показва, че данчъно-осигурителните ни политики нямат липси, за разлика от други европейски държави.

Данните показват, че самонаетите хора в Европа за 2017 г. достигат 33 милиона. Най-голям дял от тях (23%) са имали подходяща възможност, за да стартират бизнес. Само 16% продължават семейния бизнес, а други 15% го правят заради практика.

Гъвкавото работно време е причина за 11% от европейците да стартират бизнес, а същият дял хора не намират достатъчно добра работа и това е мотив да основат своя фирма.