Защо туристите правят еднакви снимки?
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Януари 2019 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо туристите правят еднакви снимки?

/КРОСС/ В местата за масов туризъм да си направиш хубава снимка на фона на някоя забележителност вече е късмет - непременно в кадъра ще попаднат нечия ръка, крак или глава. Затова група предприемчиви хора е създала мобилно приложение, което подсказва какво си заслужава да бъде снимано и на кое място фонът за селфито ще е най-впечатляващ.

Авторите на Explorest предоставят на потребителите GPS-координатите на точките, от които се виждат най-красивите пейзажи и осигуряват съвети от професионални фотографи за нужните настройки, разказва www.wired.com. Засега приложението покрива само Сингапур и Калифорния, но авторите му обещават да разширят предлагането и с други туристически дестинации.

."Къде е правена тази снимка" и "Как да стигна дотам" са едни от най-честите въпроси в социалните мрежи. Искаме да направим пътешествията по-естествен и културен процес като използваме знанията на местните хора, коментира шефът на компанията - разработчик Джъстин Майърс.

Всъщност Explorest е просто цифровата версия на това, което туристите правят повече от век - обикаляне от забележителност на забележителност и щракане с фотоапарата. Стандартизацията на пътешествията започва през 18 в. - още оттогава пътеводителите съветват пътешествениците да посещават живописни места "като на картина", коментират авторите на публикацията.

Според цитиран в нея социолог, снимките извличат неизвестните пейзажи от мрака и им придават значимост, а любопитният турист тръгва на път, за да ги открие и ги снима за доказателство, че е бил там. Още през 1970 г. ученият наблюдавал група туристи, изчакващи на опашка, за да снимат Големия каньон в САЩ от указаното място за снимане, вместо да мръднат крачка встрани

С появата на цифровата фотография, и социалните мрежи и туристите и снимките им стават все повече, но тъй като забележителностите вече са достъпни, а затова - банални, в забележителности се превръщат простите неща - малките улички, красивите интериори, уличното изкуство, коментират авторите на публикацията.

Според някои по-нови изследвания когато човек снима определен обект, му е по-трудно да го запомни. Друго проучване пък показва, че посетителите на музеите по-бързо забравят информацията за експонатите, ако правят снимки, пише www.wired.com.