Екомузей с аквариум продължава да е експозицията с най-голям брой посетители и през 2018 година
Секция: КУЛТУРА
07 Януари 2019 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екомузей с аквариум продължава да е експозицията с най-голям брой посетители и през 2018 година

/КРОСС/ Екомузей с аквариум продължава да е експозицията с най-голям брой посетители и през 2018 г., сочат данните за изминалата година. През залите на музея са преминали 19 190 човека, което е с над 1300 човека повече в сравнение с предходната 2017-а.

Отново най-висок се запазва делът на учениците и студентите - 9185, както и на индивидуалните посетители - над 5000. Двойно са се увеличили чужденците, дошли да разгледат една от най-новите музейни експозиции - 2409.

През изминалата година Екомузеят бе включен в графиците на туроператорски фирми, предлагащи круизи по река Дунав.

С минимална разлика в броя туристи след Екомузея се нарежда АР „Ивановски скални църкви" - 18817 човека.

През последните няколко години обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е музейната експозиция, през която са преминали най-голям брой чуждестранни гости ( индивидуални туристи и организирани групи).

През изминалата година обаче броят им скача двойно - от 6169 за 2017-а на 12444 за 2018-а. Това са основно гости от Япония, Тайван, Корея, Франция, САЩ, Германия и Румъния. През изминалите 12 месеца се
увеличава броят на посетителите от Китай, отбелязват екскурзоводите на обекта.

Сред експозициите, предпочитани от чужденците, са също Екомузей с аквариум и Музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа). Устойчив интерес от страна на туристите се наблюдава и към
Историческия музей - около 9000 човека през последните четири години.

8000 са посетителите на АР „Средновековен град Червен". Традиционно висока е посещаемостта на Пантеон на възрожденците (6757), Римска крепост „Сексагинта Приста" (4770) и Музей на градското всекидневие
(4595).

Общият брой на посетителите през 2018 г. е по-висок в сравнение с 2017 г. - 76612. 30,9% от всички посетители на Регионален исторически музей - Русе са ученици и студенти. Най-предпочитаните от тях обекти са Екомузей с аквариум, Историческия музей, Пантеон на възрожденците, Музей на градското всекидневие.

В част от споменатите музейни експозиции децата провеждат и организирани музейни уроци, работилници, уъркшопи, ръководени от уредници и музейни педагози.

27,6% от всички посетители в деветте музейни експозиции са чужденци. Това са организирани групи и индивидуални туристи от Япония, Румъния, Белгия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Франция, Италия, Русия, Полша, Швейцария, Финландия.