ПП „МИР: Слабото правителство ощети 30 000 български семейства
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ПП „МИР: Слабото правителство ощети 30 000 български семейства

/КРОСС/ Преди протеста на българските превозвачи в Брюксел, партия МИР иска ясно  да заяви, че застава категорично срещу новите текстове в пакет  „Мобилност 1“. Те въвеждат правила в разрез с българските интереси и  засягат директно над 30 000 български семейства.

Щетите върху българската икономика ще бъдат над 1 милиард лева годишно.

В началото на декември 2018 г. Съветът на Европейския Съюз одобри общото си преговорно становище по промяната на правилата за извършване на  международни товарни пътни превози, известни като пакет 1 на ЕС за  мобилност.

Сега на 10-ти януари предстои ново гласуване в Комисията по транспорт на Европейския парламент и влиянието на българските евродепутати ще се види на практика.

С новите текстове се въвеждат правила, които са в разрез с българските национални интереси и нарушават 
основното правило на Съюза за свободно движение на хора, стоки и услуги  в общността.

"Смятаме, че правителството, въпреки фанфарните изявления в началото на миналата година, лековато пропусна възможността и не положи усилия за защита на националните ни интереси при обсъждането и приемането на текстовете от пакета „Мобилност 1“, заяви Симеон Славчев – председател на ПП „МИР“.

„В рамките на българското европредседателство целият европейски елит беше в София, но българският национален интерес – не. В най-кратки срокове трябва да се организират действия по Пакет 1, както и преди 
гласуването на Втория пакет за мобилност, засягащ автобусните превози, в който отново са заложени дискриминационни условия“, подчерта Симеон Славчев.

Той допълни, че министърът на транспорта, ресорният вицепремиер и премиерът Борисов трябва на практика, а не само на думи, да застанат срещу политиката на Брюксел за „Европа на две скорости“. „За нас са засегнати основни ценности на Европейския съюз, като правото за свободно движение и се дава основа за антиевропейски настроения у широки кръгове от българското общество. Кабинетът носи отговорност за създаването на подобни нагласи и ще носи всички последствия за това“, категоричен е 
Симеон Славчев.