Енергийна компания дарява медицинско оборудване на старозагорската болница
Секция: Здраве
07 Януари 2019 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийна компания дарява медицинско оборудване на старозагорската болница

/КРОСС/ Нова специализирана медицинска апаратура получи Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора като своеобразен „подарък“ в навечерието на 8 януари – Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите.

Дарението на обща стойност 15 442 лева включва интензивен инкубатор за новородени и воден дестилатор, и е част от програмата за социални инвестиции „Енергия за живот“ на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

С новия инкубатор Isolette C2000 лекарите ще могат едновременно да регулират температурата, кислорода и влажността, за да осигурят необходимата специална среда за развитие на недоносеното новородено, за което се грижат.

Дестилаторът пък е нужен за осигуряване на вода с определени показатели, която се използва за специализираната апаратура в отделението.

„Благодарим за подадената ръка! За нас всяка помощ е безценна, защото ние се борим ежедневно за човешки живот, а в тази борба наличието на подходяща апаратура е жизнено необходима“, сподели началникът на клиниката - доц. Мумджиев.

„За нас е особено важно да подкрепяме подобни проекти и с удоволствие ще продължим да го правим и занапред, защото децата са нашето бъдеще и няма нищо по-значимо от тяхното здраве“ – коментира Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, който официално предаде дарението и пожела на екипа на клиниката да продължи все така всеотдайно да се грижи за своите малки пациенти.

Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович”, гр. Стара Загора, е една от осемте клиники по неонатология трето ниво у нас и има утвърдено място като основен лечебен и консултативен център по неонатология за Югоизточна България.

Обемът дейност на клиниката (лечебна, консултативна, учебно-методична, и др.) обхваща областите Стара Загора, Ямбол и Сливен с общо (734 000 жители и около 5 000 новородени деца годишно) и частично Бургас.

Годишно през интензивния сектор на Клиниката по неонатология преминават повече от 400 болни новородени и недоносени деца, около 80 от които са от други родилни заведения в упоменатите области.