Представят латвийския опит от въвеждането на еврото на конференция в Рига
Секция: СВЯТ
07 Януари 2019 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представят латвийския опит от въвеждането на еврото на конференция в Рига

/КРОСС/ Латвийският опит от приемането на еврото ще бъде представен на конференция в Рига. Форумът „Пет години с еврото” ще бъде открит от премера на прибалтийската страна Марис Кучинскис и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. България ще бъде представена от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова, която пряко отговаря за процеса на присъединяването ни към единната европейска валута.

Дали България ще се присъедини тази година към валутно-обменния механизъм ERM II трябва да стане ясно през лятото - година, след като получихме зелена светлина за подготовка. Членството в т.нар. „чакалня” трябва да стане заедно с присъединяването и към Европейския банков надзор - нещо, което е изцяло ново условие, поставено засега единствено пред България.

Прибалтийските страни -  Естония, Литва и Латвия, които вече са част от еврозоната, често се дават за пример, тъй като преди приемането на еврото и те са имали валутен борд. 

Рига въвежда единната валута през 2014-та година, когато премиер е настоящият еврокомисар Валдис Домбровскис. В страната не се наблюдава огромно поскъпване на цените, но все пак има инфлация, която експертите определят като „психологическа”.  Реалният икономически ефект от закръглянето на цените е изконсумиран в рамките на около половин година.

Изчисления на "Евростат" от ноември 2014 година - 11 месеца, след като Латвия приема еврото, сочат, че ако не беше въвела новата валута, цените в Латвия биха били между 0,12 и 0,21 процентни пункта по-ниски, сподели за предаването "12+3" по "Хоризонт" специалният пратеник на БНР в Рига Марта Младенова. Експертите отдават това на закръглянето на цените. Макроикономическите показатели на страната днес са стабилни, а според коментаторите - "по-добри от очакваното". Средната заплата в страната е над 1000 евро - ръст с 1/3 спрямо 20 години назад, но и 2/3 спрямо средния размер в ЕС.