Наредба на НАП ще промени реда за плащане в брой, предупреди софтуерна компания
Секция: ИКОНОМИКА
07 Януари 2019 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наредба на НАП ще промени реда за плащане в брой, предупреди софтуерна компания

/КРОСС/ Нова наредба на Националната агенция за приходите променя съществено правилата за приемане на плащания в брой от търговците, а сроковете за подготовка за промените изтичат, напомни софтуерната компания ERP.BG, която обяви началото на онлайн дискусия за промените в наредба Н-18 на НАП.

Повечето търговци с физически обекти в страната могат да се окажат неподготвени за новите текстове, които влизат в сила в края на март за регистрираните по ДДС компании и в края на юни за останалите, предупреждава ERP.BG.

Вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат (маркират) в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи занапред ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че
в повечето търговски обекти (освен най-малките) отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват, се казва в прессъобщението на софтуерната компания.
Друга промяна е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар. уникален номер на продажбата (УНП). Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой.

Отпада също и широко използваната практика, при която за множество поръчки се плаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има.

Освен това вече не се допуска и тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения, въпреки че според програмистите това е най-добра практика за тяхното внедряване. Това се прави, защото преминаването от тестов в реален режим се използва за укриване на обороти и объркване на инспекторите на НАП при проверки. Занапред тестовете и обучението на персонала ще трябва да се извършват в контролирана среда извън търговския обект.

Компанията напомня, че в част от случаите измененията изискват подмяна на софтуера за управление на продажбите.