Путин поздрави православните християни за Коледа
Секция: Русия
07 Януари 2019 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поздрави православните християни за Коледа

/КРОСС/ Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин поздрави православните християни и всички руснаци, които празнуват Коледа по стария календар, предаде TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.

Путин отбеляза, че Коледа носи на хората радост и надежда, обединява ги около духовни, морални ценности, около традиции и благотворителност. Руският президент припомни, че народните и семейните обичаи, предавани от поколение на поколение, са свързани с пожеланията за искрена вяра в добрите промени и в изпълнението на съкровените желания.

Путин добави, че "Руската православна църква играе голяма и другите християнски деноминации играят положителна роля в живота на нашата страна, грижат се за социалната хармония, укрепват институцията на семейството, обучават младите хора". Те "правят много за решаването на най-наболелите социални проблеми, хармонизират междуетническия и междурелигиозен диалог".

Той пожела на православните християни, на всички граждани на Русия, празнуващи Коледа, здраве, успех и просперитет.

Руският президент присъства на среднощна рождественска литургия в Спасо-Преображенската катедрала в Санкт Петербург. Премиерът Дмитрий Медведев и съпругата му Светлана присъстваха на литургия в храма Христос Спасител в Москва.

"Рождество Христово е хубав повод да се подари любов, грижа и внимание на заобикалящите ни хора", заяви патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил в обръщение по повод празника. "Даже малките дела допринасят този свят да стане по-добър и по-светъл", допълни патриархът и каза, че това е по силите на всеки, защото "Бог е с нас".

В православните страни, които спазват Юлианския календар (наричан още "стар стил"), на 7 януари е Коледа. Това са Руската православна църква, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора. В Сърбия, Черна гора, Македония, в Северно Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина снощи празнуваха Бъдни вечер. У нас се отбелязва Коледа на 25 декември по Григорианския и новоюлианския календар.