Ето кога е хубаво да хапваме определени храни
Секция: Здраве
07 Януари 2019 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

/КРОСС/ Количеството храна не е единственото нещо, за което трябва да внимаваме. Времето, когато я приемаме, също е от значение – от него зависи доколко ще е полезна за организма ни.

Например.

Ориз

Хапвайте го на обед. Тогава метаболизмът ни е бърз и тялото ни ще усвои всички въглехидрати.

Избягвайте консумация на ориз вечер. Тогава е много по-вероятно да натрупате излишни мазнини.

Тиквички

За вечеря. Тиквичките са богати на фибри и почистват хубаво стомашно-чревния тракт. Ето защо ще ни подействат добре, дори след не особено здравословно хапване през деня.

Избягвайте консумацията им на закуска, тъй като имат силен диуретичен ефект и дехидратират.

Картофи

Хубаво е да хапвате картофи за закуска или обед, тъй като нишестето в тях намалява нивата на холестерола.

Тъй като съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци, избягвайте консумацията им вечер.

Домати

Идеалното време е за закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса.

Уви, същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта.

Месо

Най-подходящото време за месото е на обед. То е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това от своя страна намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня.

Тъй като са ни необходими около пет часа, за да преработим напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се), не е добра идея да го консумираме късно вечер.

Паста

Точното време: За закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.

По-добре не: Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична. А подобни храни не са подходящи за късно хапване.

Тъмен шоколад

Точното време: На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти.

По-добре не: Вечер. Ако злоупотребим с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини

Банани

Точното време: На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането.

По-добре не: Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха

Ябълки

Точното време: За закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества.

По-добре не: Вечер. Ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.