Кметът на Пловдив: Площад "Централен" не е европейска столица на културата
Секция: Интервюта
07 Януари 2019 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Пловдив: Площад "Централен" не е европейска столица на културата

/КРОСС/ "В Пловдив има достатъчно зали и пространства за провеждане на културните събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. "Градският площад не е повече от 5% от събитията в апликационната форма", заяви тази сутрин кметът на Пловдив Иван Тотев в предаването "Култура.Бг" по БНТ.

Според Тотев откриването на "Пловдив 2019" щяло да бъде "нещо невиждано", а позиционирането на 30-метровата сцена-кула в пространството между булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Мария Луиза", което затруднява движението в града, не е проблем. Кметът е на мнение, че сцената е станала център на дебати, което придава допълнителна стойност към събитието. "Ние говорим за сцената всеки ден", каза той и поясни, че съоръжението е построено на единственото място, което би позволило събирането на между 40 и 60 хил. зрители, които се очаква да присъстват на откриването. В същото време локацията на сцената давала възможност програмата да продължи.

Кметът изтъкна, че само работата по Капана е достатъчна, за да бъде казано, че общината си е свършила работата, а градският площад щял да бъде завършен "някъде след средата на лятото". Той подчерта и инвестициите в Стария град - подменени настилки, осветление, паметници на културата.

Според Тотев по кино "Космос" се работи. "Това е кино "Комсомол". Несериозно е да се каже, че това е емблематичното кино на Пловдив", пошегува се той.

"В Пловдив имаме достатъчно зали - Колодрума, С.И.Л.А. Имаме Драматичен театър, изцяло обновен. Ние имаме една прекрасна зала, която е Античен театър - Пловдив. Големината й е съпоставима със Зала 1", каза още кметът.

Тотев се позова и на повишения брой на посещения на туристи в Пловдив в последните 4 години. За въпросния период броят посещения е нараснал 4 пъти и от 240 хил. е стигнал до един милион. Целта на общината е тази година цифрата да се повиши до 2 милиона. "Това са милиони левове като средства, които ще се акумулират в града", завърши той.