Вучева: Трябват ни предимствата на еврото, не можем да стоим безкрайно във валутния борд
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучева: Трябват ни предимствата на еврото, не можем да стоим безкрайно във валутния борд

/КРОСС/ "Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите" това каза за БНР финансовият експерт професор Христина Вучева:

"За съжаление, ние не успяхме да направим като страна това, което те сториха - пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 (известен като "чакалня" на еврозоната) - нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни".

Вучева коментира в предаването „12+3" по „Хоризонт" и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд" у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея:

„Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много на сериозно тези негови твърдения".

Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.

"На нас ни трябват и предимствата на тази единна валута", подчерта професор Вучева.