Домбровскис: Няма да спрем нито една държава по пътя към еврото
Секция: СВЯТ
07 Януари 2019 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Домбровскис: Няма да спрем нито една държава по пътя към еврото

/КРОСС/ "България може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, когато изпълни всички изисквания" това послание отправи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Рига, посветена на 5-годишнината от въвеждането на еврото в родната му държава.

Домбровскис подчерта, че икономическите и финансовите условия са се променили от времето, когато Латвия се е присъединила към клуба на богатите. Тъй като кризата, която удари света през 2008 година, започна от финансовия сектор, трябва да се положат повече усилия именно там, допълни Домбровскис:

„В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната - кандидат трябва да се справи. Именно това бе подчертано и от заместник-министър Петрова. Тя подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно-валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на Европейската централна банка“.

Валдис Домбровскис подчерта, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, подчерта зам.-председателят на ЕК.

България е готова да се присъедини към Шенген, заяви още Домбровскис. Той подчерта, че ЕК насърчава страните, които засега са против, да променят позицията си, но това е "политически въпрос".