Жандармерия спря стотици гневни протестиращи срещу роми биячи
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2019 20:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Жандармерия спря стотици гневни протестиращи срещу роми биячи

/КРОСС/ Стотици се събраха на протест в пловдивското село Войводиново, след като двама роми пребиха 33-годишен военнослужещ.

С възрожденски песни гневните хора се опитаха да нахлуят в ромската махала, но бяха пресрещнати от жандармерия и полиция. До сблъсъци не се стигна, след като в знак на съпричастност полицаите свалиха каските си, а жестът бе посрещнат с аплодисменти от протестиращите. Хората настояват да се съборят незаконните ромски къщи в селото.

"Нека срутят всички незаконни постройки. Ако искат, да ги настаняват в общински жилища, но не тук! Страх ни е за живота ни, страх ни е и за децата ни," категорични са жителите на селото. Местните жители са категорични, че не желаят повече да съжителстват с представители на ромската общност. По думите им всички жилища в етническата махала са незаконни, но мерки за събарянето им не са били предприети, съобщиха Радио Пловдив и Трафик Нюз.

До протеста се стигна, след като вчера братята Асен и Борис Пакетови - на 17 и 21 години, пребиха жестоко 33-годишния снайперист Валентин Димов. Той е военнослужещ от Специалните сили, баща на две деца, участвал е в три мисии в Ирак и Афганистан. В селото го описват като спокоен и добродушен.

Мъжът се прибирал се вкъщи, след като бил на ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в Пловдив. На две пресечки от дома му, пред колата му видял двамата младежи, които вървели по пътното платно и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението. Слязъл от автомобила да им направи забележка. Тогава те го повалили на земята и започнали да го ритат жестоко в главата. Тази сутрин Валентин Димов е приет отново по спешност в болница, защото състоянието му рязко се влошава.

"Целта на ромите бе да убият момчето! Бащата на единият от тях се опита да ги разтърве, но синът само се обърна към него и му каза: "Остави ме да го довърша". Това разказа пред журналисти педагожката Теодора Георгиева, която е станала очевидец на зверския побой. Жената сподели разочаровано, че никой не се е отзовал на виковете й за помощ.