Днес е най-студеният ден от седмицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Януари 2019 07:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е най-студеният ден от седмицата

/КРОСС/ Очаква се вторник да е най-студеният ден през тази седмица и живакът в термометрите да падне до под минус 18 градуса. Само за четири области на Югоизточна България - Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково няма обявени предупреждения за опасно време. Навсякъде другаде е в сила жълт код.

Сутрешните температури ще бъдат между минус 18 и минус 8 градуса в Северна България, между минус 16 и минус 8 градуса, в Западна и между минус 15 и минус 11 градуса в Южна. За Източна България ще са около минус 7 градуса. Дневните температури ще се повишат до около минус 3 градуса в Западна и Северна България, а в Източна до около 0 градуса.

За София минималната температура ще бъде около минус 13 градуса, а максималната около минус 3 градуса.

В сряда се очаква да се заоблачи и на места да има слаби превалявания от сняг, което и слабо ще повиши температурите и ще бъдат - сутрешните между минус 10 и минус 7 градуса, а дневните от минус 2 до около 6-7 градуса над нулата за Източна България.

В четвъртък ще се затопли още и вече сутрешните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса, а дневните между 1 и 10 градуса над нулата.

От петък се очаква ново застудяване, температурите ще се понижат отново и максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса. В почивните дни ще бъде студено, не се очакват валежи. За София максималната температура ще бъде около минус 1 градуса.

Студено не е само в България. В съседна Гърция трима души станаха жертва на обилните снеговалежи и ниските температури. Страната е обхваната от студен фронт, като на места живакът в термометрите падна до минус 18 градуса по Целзий, а обширни части на бяха покрити с дебели преспи сняг.

През последните дни температурите в Македония паднаха под минус 12 градуса. В понеделник замръзна част от Охридското езеро. В неделя в град Битоля термометрите показваха минус 21 градуса. В Района на Маврово, в западната част на републиката, снежната покривка на много места достигна над метър.