Съдът решава за домашния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Януари 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът решава за домашния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд ще решава днес дали да върне отстранения кмет на „Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова, както и бившия кмет на района Петко Дюлгеров в ареста, или не. Заседанието на Специализирания наказателен съд е насрочено за 10:00 ч.

В момента те са с мярка „домашен арест", след като 8 месеца двете жени прекараха в ареста. Прокуратурата ги пусна за празниците, но се закани след това те отново да се върнат зад решетките.

Преди дни адвокатите на Иванчева и Петрова внесоха жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в които описват редица нарушения от страна на държавата спрямо тях - неправомерното им задържане в последните 4 месеца, лошите условия в ареста, нapyшeния нa няĸoлĸo тeĸcтa oт Евpoĸoнвeнциятa по време на зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение по време на задържането им, продължило повече от 6 часа, както и по време на цялото разследване.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 18 април при акция в центъра на София, а по-късно им бяха повдигнати обвинения за получаване на подкуп в особено големи размери.