Лондон и Брюксел обсъждали забавяне на Брекзит
Секция: СВЯТ
08 Януари 2019 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Лондон и Брюксел обсъждали забавяне на Брекзит

/КРОСС/ Официални представители на Великобритания и ЕС обсъждат възможността за удължаване на формалния процес на излизане на страната от съюза заради опасенията, че споразумението за Брекзит няма да бъде одобрено до 29 март - деня, когато Великобритания трябва официално да напусне ЕС, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.Вестникът цитира неназовани източници в ЕС, според които британските представители опипвали почвата за удължаване на 2-годишния период съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на Евросъюза. Премиерът Тереза Мей нееднократно обяви, че изключва всякакво забавяне на Брекзит и предупреждава депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес по напускането може да "катастрофира". Или Лондон може да напусне и без споразумение.

"Ние напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане", каза министърът за Брекзит Стивън Баркли, запитан относно съобщението в "Дейли телеграф".

Той отбеляза също, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на държавните ръководители в Съвета на ЕС.