Русия разработва нова далекобойна ракета
Секция: Русия
09 Януари 2019 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Русия разработва нова далекобойна ракета

/КРОСС/ Русия разработва за нуждите на военноморските си сили нова крилата ракета "Калибър-М" с обсег от над 4500 км, предаде днес ТАСС, като цитира източник от военнопромишления комплекс.

Според неназования източник създаването на ракетата е на научноизследователски етап и е финансирано от Министерството на отбраната. По думите му разработването на "Калибър М" е част от държавната програма за превъоръжаване до 2027 г. и ракетата трябва да бъде предадена на бойния флот до края на действието на тази програма.Новата крилата ракета с корабно базиране ще се различава по далекобойност и габарити от предишната версия на "Калибър", която е на въоръжение. Тя ще бъде "значително по-голяма, а теглото на бойната й част ще се доближава до един тон", каза източникът.

Ракетите "Калибър" са създадени в края на 80-те години на миналия век, като те са по-маневрени, бързи и евтини от американските крилати ракети "Томахоук". Едно от предимствата на "Калибър" са голямото разнообразие на подвидове - всеки с различен обсег. "Томахоук" обаче дебютират почти 10 години преди "Калибър".

Тя ще бъде разполагана на фрегати и други надводни кораби, както и на атомни подводници. "Калибър М" е предназначена за унищожаването на сухоземни мишени и може да носи както конвенционален, така и ядрен боен заряд, допълни източникът.Според някои данни настоящите ракети "Калибър" са с обхват до около 2000 км и могат да носят до 500 кг боен заряд. Такива ракети бяха използвани от руските ВМС за обстрел по цели в Сирия, припомни ТАСС.

ДПА отбеляза, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан между САЩ и СССР през 1987 г., не забранява притежаването на такива ракети с морско базиране.