1000 лева глоба за строители, подпалили училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2019 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1000 лева глоба за строители, подпалили училище

/КРОСС/ 1000 лева глоба е наложена на всеки от двамата братя строители, които подпалиха училище в Шумен, докато се опитваха да изгонят рояк оси. Инцидентът стана на 16 юни м.г. в СУ "Васил Левски" в квартал Тракия. Школото се ремонтира по евро проект и по това време майстори санираха сградата.

Двамата братя близнаци от Радомир били на покрива, където полагали изолация. В близък комин имало гнездо на оси, които им пречели, затова решили чрез пушек да прогонят насекомите. Единият откъснал парче хартия от намиращ се наблизо кашон, а другият го запалил със запалка.
Когато единият пуснал подпалената хартия в комина, духнал вятър, огненото парче хвръкнало и попаднало върху фибрана, който бил нареден върху покрива.

Фибранът се запалил и двамата обвиняеми се помъчили да го загасят с метла, но тя също се запалила. Огънят започнал да се разпростира много бързо и достигнал до намиращи се в близост разни флакони от пяна, които започнали да гърмят. Огънят се разпространил и обхванал освен фибрана и намиращите се върху покрива предмети. Отдолу други работници видели пожара и викнали пожарна, а огнеборците овладели огъня.

Стойността на запалената сграда възлиза на 2,5 млн. лева, но пожара нанесъл щети само на фирмата изпълнител - тъй като били унищожени материали за близо 4 000 лева.

Районният съд в Шумен признал и двамата за виновни, че по непредпазливост запалили чужди имот и им наложил глоби по 1000 лева.