Около 460 български и 260 румънски превозвачи се очаква да протестират в Брюксел
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2019 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 460 български и 260 румънски превозвачи се очаква да протестират в Брюксел

/КРОСС/ На 10 януари, 2019 г. от 9 до 13 часа (бг. време) българските превозвачи излизат на първия си масов протест срещу дискриминационни текстове в готвените нови регулации, известни като Мобилен пакет I.За целта рано сутринта на 10 януари, 2019 г. от Терминал 2 на летище София ще отпътуват два чартърни полета с 360 протестиращи. Към тях се очаква да се присъединят още над 100 български превозвачи и съмишленици, живеещи в района на белгийската столица или пътуващи със собствен превоз. Към българските протестиращи на белгийския площад Шуман се очаква да се присъединят около 260 румънски протестиращи превозвачи.

Протестът е обявен като "Международен протест на превозвачите срещу Мобилен пакет 1". Протестиращите ще изразят своята позиция чрез следните призиви:

Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!

"НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"
"Европа на две скорости - заден ход за транспорта!"
"Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!"

"Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!"

"Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!"

Освен митинга на площад Люксембург, в протестните действия ще се включат и 10 камиона, които ще бъдат позиционирани на площад Cinquantenaire, на около 500 метра от мястото на протеста.
Протестът на българските превозвачи е подкрепен от всички политически партии, от българското правителство, от българския парламент и от българските евродепутати. На площада, редом с превозвачите ще застанат и официални лица, подкрепящи протеста, включително и българският министър на транспорта Росен Желязков.
Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред евродепутатите от Транспортната комисия, че не приема готвените нови регулации.