Радев подкрепи превозвачите с писмо до Таяни: Правата им са нарушени
Секция: ПОЛИТИКА
10 Януари 2019 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев подкрепи превозвачите с писмо до Таяни: Правата им са нарушени

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет "Мобилност 1", съобщиха от прессекретариата на държавния глава."Пакетът "Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността", заявява в писмото си Радев.

Според него формираният общ подход по текстовете в пакета "Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш.

"България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост", пише още президентът.

Той заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи.

"Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета "Мобилност 1" - отчетени", допълва Радев.

Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът "Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.