Росен Желязков: Ситуацията с Пакета за мобилност създава несигурност
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Януари 2019 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков:  Ситуацията с Пакета за мобилност създава несигурност

/КРОСС/ Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент отхвърли двата доклада, регламентиращи забраната за почивка в камионите и командироването на шофьорите при кръстосаните операции. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното гласуване на Пакета за Мобилност I в Брюксел.

Министърът уточни, че само 1/3 от пакета бе приета - това е докладът за връщането на превозното средство у дома и каботажа. "Ситуацията е по-добра отколкото можеше да бъде, но създава несигурност, защото няма такъв друг прецедент - при гласуване на системни решения, тогава когато са в пакет, по-малката част от пакета да бъде приета, а другата да бъде отхвърлена", заяви още министър Желязков. Той обяви, че предстои другата седмица координаторите на групите в ЕП да вземат решение дали да допуснат така гласуваните законодателни предложения за разглеждане в пленарна зала.

Министър Желязков припомни, че Съветът на министрите на транспорта на ЕС по време на Австрийското председателство прие Общ подход, който категорично отхвърли текста за връщане на превозните средства, а днес този текст беше гласуван в транспортната комисия на ЕП. Той изрази увереност, че ако под една или друга форма този доклад влезе в пленарна зала, ще получим подкрепа от Европейската комисия за отпадането на тези текстове, тъй като мярката е непропорционална. Тези текстове са протекционистични, разделят Европа и нарушават основните принципи на ЕС за единен пазар, свободно движение на хора и защита на конкуренцията, допълни министърът.

„Нашата позиция, за която ще настояваме пред политическите групи, е Пакетът за мобилност I да не влиза за разглеждане в Европейския парламент или докладчиците да се оттеглят, предвид създалата се ситуация", заяви още транспортният министър. По думите му законодателство в областта на автомобилния превоз на товари е необходимо, за да не се допуска фрагментиране на пазара, такова каквото се наблюдава във Франция, Германия и други държави чрез налагане на вътрешни забрани и правила. Росен Желязков бе категоричен, че българската страна ще настоява пред Европейската комисия да продължи наказателните процедури срещу тези правила, нарушаващи основните принципи в ЕС.